Brug Nachtegaalslaantje

Hogewegvooraanzichtaanbrugleuningzijaanzicht

Nachtegaalslaantje

De gemeente Noordwijk moet een oude fietsbrug over de Woensdagsche watering vervangen door een brug waar ook de brandweer overheen kan. De brug verbindt de Hogeweg met het Nachtegaalslaantje, ook wel bekend als ‘het mooiste laantje van Noordwijk’.

Budgetvriendelijk

De gemeente Noordwijk wil een eenvoudige, budgetvriendelijke brug laten bouwen door bruggenbouwer Haasnoot en vraagt Maarten van der Velde het ruimtelijk programma van eisen op te stellen. De bestaande funderingspalen zijn nog prima en moeten worden hergebruikt.

Eenvoud, kleinschaligheid en klasse

Het Nachtegaalslaantje is smal, wordt aan weerszijden begeleid door een sloot en loopt langs het landgoed Offem, een dicht bebost landgoed bewoond door een graaf. Halverwege staat een charmante oude portierswoning achter een fraai hek. Het laantje scheidt het dicht beboste deel van het landgoed van een meer open deel met boskamers: grasland omringd door eeuwenoude eiken en beuken. Het geheel ademt een sfeer van eenvoud, kleinschaligheid en klasse.

Dramatisering

Aan het begin en het einde van het laantje slingert het laantje even licht voordat zij bij de brug komt. Hierdoor wordt het moment van de oversteek op een subtiele manier aangekondigd. Deze lichte slinger én een lichte stijging van de weg naar de brug toe dramatiseert de oversteek.

Brandweer

De nieuwe brug moet ook de brandweerauto kunnen dragen. Dit vraagt om een flauwere helling, een grotere breedte, ruimere bochtstralen en een zwaardere constructie.

Balkendek

Om de brug een robuuste uitstraling te geven krijgt ze in plaats van een plankendek een balkendek. De balken worden ‘onzichtbaar’, aan de onderzijde aan de staalconstructie bevestigd. De balkkoppen steken zo ver mogelijk uit zonder dat gevaar bestaat voor kromtrekken. De staalconstructie is zwart geschilderd waardoor deze in de schaduw wegvalt.

Asymmetrie

Door de breder wordende hellingdelen van de brug niet symmetrisch uit te voeren maar ‘mee te laten bewegen’ met de slinger in de weg wordt de aanwezige beweging versterkt en kan de brandweer haar bochtstraal halen zonder dat de brug te breed wordt. Dit houdt het kleinschalig en het spaart materiaal. De balustrades worden uitgevoerd in dezelfde houtsoort en dezelfde forse maat als de balken van het brugdek wat de eenvoudige en robuuste uitstraling versterkt.

Zo krijgt ‘het mooiste laantje van Noordwijk’ voor een bescheiden budget de brug die het verdient!

Share