Markt Culemborg

nieuwe situatieoude-situatiehistorie-en-analysenieuw-aanzichtdoorsnede-en-plattegrond

Gezin in de stad

Een prachtige dubbele bovenwoning aan de markt in het historische centrum van Culemborg heeft een slecht vindbare en weinig fraaie entree. Doordat de entree enigszins inpandig ligt en onder een luifel van de drogisterij op de begane grond is er bovendien overlast door zwerfvuil en stank door wildplassers.

De bewoners, een gezin in de stad, vragen Maarten van der Velde deze entree te verbeteren.

De Culemborgse Markt

De charme van de Culemborgse Markt is de diversiteit aan gebouwen in diverse maten en uit verschillende perioden naast elkaar die ondanks dat een harmonisch geheel vormen. Het bewuste pand met entree stamt uit 1650 terwijl het pand ernaast in 1920 is gebouwd.

Horizontale tweedeling

In de loop van de vorige eeuw, met de komst van grotere winkel(keten)s en meer behoefte aan ‘exposure’ is het aanzicht van de markt veranderd. In plaats van de pandsgewijze uitstraling met ieder pand zijn eigen winkeltje is er nu feitelijk een horizontale tweedeling met beneden winkels en boven woningen.

Met één been terug op de markt

De historische analyse biedt inspiratie het pand weer met één been terug te plaatsen op de markt. In plaats van de oorspronkelijke gevelindeling (een monumentale voordeur) terug te brengen wordt gekozen voor een dubbele deur. Op deze manier kan naast de voordeur een berging worden toegevoegd.

Belangrijke details

De luifel wordt verwijderd en vervangen door een bij het pand en de uitstraling passende regenlijst. De regenlijst wordt iets los gehouden van de luifel en krijgt een detaillering overeenkomstig die van de originele dakkapel. De penanten ter weerszijde van de deuren worden afgewerkt met stucwerk en schijnvoegen zoals op de verdieping. Zo komt het geveldeel echt los van de winkel en hoort het weer bij de bovenwoning.

Bovenlichten

Bovenlichten brengen een zee van licht in de entree en de berging. De berging is via een schuifdeur bereikbaar vanuit de entree. Boven de fietsen komt een plank voor aanvullende opbergruimte. In de stijl tussen de deuren wordt een brievengleuf gefreesd voor de achtergelegen postkast. Een hardhouten plint voorkomt beschading en vervuiling van het stucwerk.

Aanknopingspunt

Door een zorgvuldige uitwerking  en uitvoering van de details in dit project is het geworden alsof het nooit anders is geweest. De entree hoort weer bij de bovenwoning en de woning heeft een berging voor fietsen en een kliko. De aanpak wordt geprezen door monumentenzorg en het biedt aanknopingspunten voor toekomstige soortgelijke verbeteringen aan de markt.

Share