Van kelder tot souterrain

perspectiefpanorama bestaandSouterrain-Panorama-nieuwplattegrond-bestaand-en-nieuwplattegrond badkamertoiletplattegrond saunasaunaPanorama-9Panorama-8

Van souterrain tot ontspanningsruimte

Een souterrain met een betonnen vloer, laaghangende verwarmingsbuizen en electriciteitsleidingen en enkele afgetimmerde hokken wordt gebruikt voor opslag en installatieruimte. De bedoeling is dat deze ‘kelder’ wordt omgetoverd tot een souterrain: een fijne ruimte die als tweede woonkamer en ontspanningsruimte zal worden gebruikt.

Programma van wensen

Het programma van wensen bestaat uit een sauna, douche en toilet en een hoop kastruimte. De bestaande electra- en gasmeters en CV ketel moeten netjes worden weggewerkt. En de wasmachine en droger moeten een plekje krijgen zonder dominant aanwezig te zijn.

Eén meubel

Door de introductie van één doorlopend meubel langs twee wanden kunnen alle bestaande en nieuwe functies worden geaccomodeerd en blijft de ruimte één geheel. Achtereenvolgens herbergt dit meubel keuken, droger, wasmachine, CV kast, toilet, douche, meterkast, sauna en een zevental bergkasten. De derde wand geeft toegang tot de tuin. De vierde wand blijft vrij voor projectie, een spiegel en boekenkasten.

Installatie en isolatie

Boven het meubel en door een koof rondom de aanwezige stalen balk kunnen alle noodzakelijke bestaande en nieuwe kabels en leidingen verlopen. Tussen de balken in het plafond wordt isolatie en een dubbele laag gipsplaten gemonteerd. Dit om het plafond zo hoog mogelijk te houden maar toch een zekere mate van geluidsisolatie te bereiken.

Multifunctionele ruimte

De ruimte is inmiddels volop in gebruik als tweede woonkamer, kinderfeestruimte, disco, zelfstandige logeerruimte, ontspanningsruimte, filmzaaltje, spelletjeskamer en tuinkamer. Een multifunctionele ruimte!

Share