‘Kas di Palu’, het houten huis

entreezijdezwembadzijdebijgebouwbegane grondenergiehuishoudingontwerp zwembadzijdeontwerpschetslandschapcactushaag

Bonaire

Twaalf hectare grond in het hart van Bonaire. In een prachtig, oorspronkelijk maar agressief landschap genaamd Kunuku (spreek uit knoekoe) beheerst door metershoge cactussen, allerlei prikkelige struiken, sisal en aloë vera. Dat is de setting voor een woonhuis voor de familie Voesten.

Familie Voesten

De familie Voesten vraagt Maarten van der Velde het woonhuis voor hen te ontwerpen. De familie Voesten heeft de nadrukkelijke wens geen ‘aircohuis’ te bouwen en optimaal te profiteren van het prachtige landschap. Er ligt geen enkele infrastructuur naar het kavel en dat zal er ook niet komen. Stroom zal ter plaatse moeten worden opgewekt en ook de watervoorziening is een probleem, vooral door de nadrukkelijke wens een zwembad bij het huis te bouwen.

Koel huis

De heersende passaatwind, het precieze verloop van de zon door het jaar heen en een uitstekende en goed regelbare ventilatie zijn de uitgangspunten voor een koel huis. De zon en wind zijn soms zeer sterk, soms zijn zij er helemaal niet. In beide gevallen moet er in het huis een aangenaam klimaat heersen. Regen blijft soms lange tijd uit. Soms valt er 50 mm op een dag. Van belang voor het zwembad is een ligging uit de wind in verband met het voorkomen van inwaaiend stof.

Natuurlijke ventilatie

Uitgangspunt voor het ontwerp is een groot houten dak op stalen kolommen, deels verhoogd om ruimte te bieden aan een gewenste verdieping met werkruimte en terras. Dit dak leidt alle regenwater naar een ondergrondse tank. Het dak zorgt met grote overstekken het hele jaar voor schaduw op de gevels en de buitenruimte gedurende de heetste uren van de dag. En het dak zorgt voor een natuurlijke ventilatie door optimaal gebruik te maken van het schoorsteeneffect. Het dak is bekleedt met aluminium op een isolatielaag. Aluminium heeft de eigenschap 95% van de warmte te reflecteren waardoor het dak koel blijft en er geen warmtestraling naar binnen plaats vindt. Bovendien corrodeert het niet in het zoute Bonairiaanse klimaat.

Binnen wordt buiten en andersom

Onder het dak komen een drietal relatief gesloten volumes die de badkamers, wc’s en bergende functies herbergen. Daartussen liggen de slaap- en leefruimtes, slechts gescheiden van het landschap door glazen puien met lamellen of schuifdeuren waardoor een groot deel van de gevel geopend kan worden. Binnen wordt zo buiten en andersom. Bedden kunnen naar buiten worden gereden voor een nachtje onder de sterrenhemel. De schuine plafonds zorgen voor de natuurlijke afvoer van warme lucht. De ventilatie kan worden gestuurd door lamellen of deuren meer of minder open te zetten.

Zonnecellen en een windmolen

Zonnecellen en een windmolen leveren samen genoeg stroom. Het dakoppervlak vangt genoeg water om in het waterverbruik te voorzien. Een generator en een bron met pomp dienen als back-up. Een uitgekiend systeem van kleppen en pompen zorgt er voor dat het water uit de regenbak zowel als drinkwater kan worden gebruikt als om het zwembad bij te vullen. (UV)filters zuiveren het water tot drinkwaterkwaliteit.

Zelfvoorzienend huis

Klimaat en de afgelegen ligging hebben geleid tot een zelfvoorzienend huis dat optimaal gebruik maakt van de omstandigheden. In het barre landschap ligt nu een vriendelijke plek waar in volledige vrijheid kan worden genoten van het prachtige uitzicht en de natuur!

Share