Veranda op dakterras

onder-de-verandamassa overzichtstappenplanviewsbestaande situatienieuwe situatielamellen onder glasschoonmakendetails

Behoefte aan schaduw

Een prachtige dubbele bovenwoning aan de markt in het historische centrum van Culemborg heeft geen tuin maar twee dakterrassen op het zuidwesten. Door de beschutte ligging kan het hier ’s zomers al snel te warm worden. Er is, kortom, behoefte aan schaduw. De bewoners vragen Maarten van der Velde hier een veranda te ontwerpen.

De Culemborgse markt

De charme van de Culemborgse markt is de diversiteit aan gebouwen in diverse maten en uit verschillende perioden naast elkaar die ondanks dat een harmonisch geheel vormen. Deze dubbele bovenwoning bestaat uit een pand uit 1650 en een pand uit 1920. Op de grens tussen de twee panden staat nu een schutting.

Een integrale aanpak

Hoe verenigen we de twee terrassen tot een eenheid? Welke rol speelt de veranda hierin? Waar blijft het hemelwater? Hoe behouden we voldoende daglicht in de woning? Hoe wordt een en ander constructief opgelost? Deze ogenschijnlijk zo eenvoudige opgave vraagt om een integrale aanpak.

Constructie

Door analyse van oude tekeningen van de eronder gelegen constructie en inspectie ter plaatse vanuit de winkel ontstaat inzicht in de bestaande constructie en de mogelijkheden hierop te bouwen. Besloten wordt de veranda exact op de grens tussen de twee panden te positioneren en op slechts twee kolommen te laten steunen. Dat heeft meerdere voordelen:

Scheiding en verbinding

De verblijfplek ligt straks centraal op het dakterras en is groot genoeg voor het plaatsen van een tafel met stoelen er om heen. De twee panden uit verschillende jaren zijn zowel gescheiden als verenigd. De veranda is het intermediair. Er ontstaat een aanleiding de twee terrassen verschillend in te richten waardoor dit verschil meer voelbaar wordt. Het hemelwater van beide panden wordt verzameld in de staalconstructie van de veranda en zo weggeleid. Het gewicht wordt via de twee kolommen zo goed mogelijk weggeleid naar de onderliggende constructie en belast niet de bestaande woningen met alle risico op scheurvorming van dien.

Daglicht

Om ook ná plaatsing van de veranda voldoende daglicht in de naastgelegen keuken te krijgen wordt een deel van de veranda uitgevoerd in glas met hieronder gehangen lamellen. Hierdoor valt er voldoende daglicht in de keuken én is er voldoende schaduw onder de veranda.

Contrast

Door een naturelle materialisering maar contrasterende vorm en kleur wordt de veranda een duidelijk toegevoegd element. De detaillering in hout is zo slank en licht mogelijk uitgevoerd. Hierdoor blijft het zicht op beide panden behouden. Toegevoegde verlichting maakt deze veranda tot de favoriete plek op dit dakterras onder alle weersomstandigheden.

Share