Wellness & Care Hotel Lipova

impressiehistorieuitbreidingentuinplanomgevingplattegrond+2ganglandschapeilandjefamiliewapen

Nieuw Leven

Obrození is een Tsjechisch bedrijf dat tot doel heeft vervallen Tsjechisch cultureel erfgoed nieuw leven in te blazen. Obrození betekent ‘Renaissance’ of ‘nieuw leven’. Voor ieder project zoekt zij een passende eigentijdse bestemming en de noodzakelijke financiële middelen. Uitgangspunt is het streven naar een duurzame toekomstige exploitatie en een maatschappelijke verantwoorde inbedding in de lokale economie en maatschappij.

Chateau Lipová

Obrození vraagt Maarten van der Velde in 2007 een ruimtelijke en financieel onderbouwde visie op te stellen voor het project Chateau Lipová. Doel van deze visie is het verbeelden van de toekomstige ruimtelijke en financiële mogelijkheden. Dit vergemakkelijkt het aantrekken van investeerders en het maken van afspraken met de gemeente Lipová en Monumentenzorg. Chateau Lipová is namelijk een cultureel monument. Het is het enige barokke kasteel in Noord-Bohemen.

De locatie

Het herstellen van een ruïne naar zijn oorspronkelijke staat is kostbaar. Zelfs met relatief goedkope arbeid is het lucratiever nieuwbouw te plegen. De potentiële waarde van het project zitten dan ook vooral in de emotie van het historische gebouw en in de locatie: het prachtige bosrijke en heuvelachtige landschap, het nabijgelegen nationaal park Tsjechisch Zwitserland, de nabijheid van steden als Dresden en Praag en de ligging aan de Duitse grens waardoor de internationale bereikbaarheid uitstekend is.

Vijf pijlers

Het plan ‘Wellness & Care Chateau Hotel Lipová’ bestaat uit vijf pijlers:

– Restauratie van de gebouwstructuur en de monumentale buitenkant van het pand in de oorspronkelijke staat.

– Renovatie van de binnenkant van het gebouw tot een wellness en care hotel met alle voor deze tijd benodigde voorzieningen en faciliteiten.

– Het plegen van een aanbouw in de vorm van een glazen atrium in de binnenplaats, het nieuwe hart van het gebouw.

– Het herstellen van de monumentale tuin.

– Het op termijn uitbreiden van voorzieningen in de directe omgeving, manege, vliegstrip, golfbaan en recreatiewoningen.

Zorgtoerisme

Voordeel van dit plan is dat het zich richt op een specifieke doelgroep zonder andere doelgroepen uit te sluiten. Hierdoor is er het hele jaar door voldoende bezetting: groepen mensen met een kleinere of grotere zorgbehoefte die een belevenis- of wellness vakantie willen genieten in het laagseizoen. Gezinnen met kinderen, senioren of toevallige passantenin het hoogseizoen. De zorgtoerist is een belangrijke groeimarkt in Wereld. De vergrijzing neemt toe. De emancipatie van mindervaliden is in volle gang. En de mobiliteit van deze groepen wordt steeds groter.

Spin-off

Met deze visie heeft Obrození een stevig verhaal voor investeerders. Er ontstaat een dekkende exploitatie. Het plan mikt op Europese subsidie-mogelijkheden. Uitvoering van het plan hersteld een belangrijk cultureel monument. Het versterkt de toeristische infrastructuur van Tsjechië en de regio. En het creëert aanzienlijke werkgelegenheid en economische spin-off in de omgeving. Hiermee beantwoord dit plan aan alle doelen van Obrození. Het brengt Kasteel Lipová opnieuw tot leven!

Share