Lang leve het netwerk!

categorie: duurzaam & gezond over van alles
trefwoorden: , , ,

Falende installatietechniek

Een afgelegen huis met eigen energievoorziening in de ‘middle of nowhere’ en niets te maken met energieleveranciers, geven het ultieme gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Het summum dus. Maar schijn bedriegt, zo heb ik zelf onlangs mogen beleven.

Met vakantie op Bonaire verbleven we midden in de ‘knoek’ (eigenlijk kunuku), het oorspronkelijke antilliaanse landschap van metershoge cactussen en andere prikkelbosjes. Een ruim huis, dichtstbijzijnde buren op 500 meter, prachtige sterrenhemels, slapen met alle deuren open in een diepe stilte en ’s ochtends worden gewekt door de vogels. Riant zwembad, plenty schaduw en een werkplaats om meubels te maken. De ideale vakantieplek zogezegd. Geen elektriciteit- of wateraansluiting maar een eigen stroomvoorziening door zonnepanelen en een windmolen. Regenwater wordt opgevangen en gefilterd tot drinkwater. Een onafhankelijke droom, zo lijkt het.

Maar niets is minder waar. Er is een stroomprobleem. Zijn het de accu’s? Ligt het aan de inverters? Lekt er ergens stroom weg? Tot overmaat van ramp is er ook nog een probleem met de windmolen waardoor deze plat moet. Nog minder stroom. Dan steek je toch een kaarsje aan? Zul je denken. Ja, maar de zwembadpomp moet wel blijven draaien. Anders wordt binnen afzienbare tijd het water groen. En zonder koelkast is vakantiepret in de tropen een stuk minder prettig. Niemand op het eiland kan het oplossen. De enige bekwame installateur is met vakantie. De generator, gelukkig aanwezig voor backup, draait overuren. Liters diesel per dag verstoken we. Weg aangename stilte. En toen eindelijk duidelijk werd wat er aan de hand was, bleek dat het juiste onderdeel niet op het eiland verkrijgbaar was..

Op dat moment werd keihard duidelijk dat we helemaal niet onafhankelijk waren. We waren juist zeer kwetsbaar. Doordat we op geen enkele manier op een netwerk aangesloten waren was het alles of niets. En hightech is prachtig zolang het functioneert.. Problemen zijn te ingewikkeld om zelf op te lossen. Onafhankelijkheid is dan een illusie. Zelfvoorzienend zijn is theoretisch prachtig. Zolang alles functioneert. Anders is het zweten, ergernis en stress.

Een goed functionerend netwerk, als dat er is, is kortom zo gek nog niet. Onafhankelijkheid en zelfvoorzienendheid klinken romantisch en vrij maar als er op aan komt ben je hulpeloos en kwetsbaar. Als ervaren zzp-er had ik dat toch moeten weten…

Share

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *